Nätverk
Ad hoc-frågor
Publikationer
Om EMN
Startsida
Sök
Nyhetsarkiv
Kontakta oss »
Prenumerera på nyheter från EMN »
Om webbplatsen
|
Summary in English
Skriv ut
Nyhetsarkiv
2025-05-14
Ny EMN-studie om tillämpningen av massflyktsdirektivet 2023
EMN-studien "Application of the Temporary Protection Directive: Challenges and Good Practices in 2023" ger en överblick över utvecklingen under första halvåret 2023. Studien bygger på insikter i tidigare rapporter och ger en överblick över vilka konkreta åtgärder 25 av EMN:s medlemsländer har genomfört. Möjligheter och utmaningar vid registrering via e-tjänster, rättsstatus, rörlighet till andra EU-länder och uppehållstillstånd för andra skäl diskuterats i den här artikeln. Prioriteringsområden och olika typer av insatser varierar i EMN:s medlemsländer.
2025-05-14
Massflyktsdirektivet: EMN Sverige tar fram en nationell rapport
EMN Sverige har tagit fram en nationell rapport om tillämpningen av massflyktsdirektivet fram till november 2024. Rapporten ger en heltäckande översikt över utmaningar och goda exempel, samt den aktuella situationen i Sverige. En av de mest betydande förändringarna för personer som åtnjuter tillfälligt skydd är regeringens beslut att göra det enklare för gruppen att få personnummer. Tidigare har de haft i stort sett samma rättigheter som asylsökande i Sverige. Med personnummer har de rätt till folkbokföring, utbildning, hälso- och sjukvård, socialbidrag och välfärd, med vissa undantag.
2025-05-12
Att bygga migrationsstrategier: Insikter från EMN och OECD-länder
EMN-OECD*:s inform ”Designing Migration Strategies” presenterar en översikt över olika tillvägagångssätt, bland 28 av EMN:s medlems- och observatörsländer och utvalda OECD-länder, när migrationsstrategier utvecklas. Rapporten belyser variationer och ger insikt i hur olika länder genomför, följer upp, utvärderar och anpassar strategierna. Vissa länder har utvecklat övergripande strategier och andra har inrättat sektoriella strategier. Flera länder kopplar även ihop nationella strategier med EU:s och internationella strategier. Utmaningar och goda exempel i olika delar av strategiarbetet lyfts fram.
2025-05-07
Sverige 30 år i EU: EMN:s bidrag till en gemensam migrationspolitik
I år firar Sverige 30 år i EU – tre decennier präglade av både möjligheter och utmaningar. Det är inte det enda jubileum vi firar – EMN Sverige med hemvist hos Migrationsverket – fyller 17 år. Vårt medlemskap i EMN har sammanfallit med globala och humanitära kriser som har påverkat migrationsområdet. I den här längre artikeln belyser vi hur EMN:s arbete har bidragit till en mer evidensbaserad migrationspolitik och hur svenska insatser har främjat effektivare beslutsfattande.
2025-04-17
Talangattraktion: Erfarenheter från EMN och utvalda OECD-länder
EMN rapporten “New and Innovative Ways to Attract Foreign Talents in the EU” ger en översikt över nya och innovativa initiativ för talangattraktion. 21 av EMN:s medlemsländer, samt utvalda OECD-länder har beskrivit vilka konkreta insatser de använder sig av för att attrahera högkvalificerad arbetskraft och spetskompetens till EU:s arbetsmarknad. I Sverige pågår bland annat ett myndighetsgemensamt regeringsuppdrag som syftar till att göra landet till en attraktiv destination för högutbildade specialister.
2025-04-02
EMN-studien i svenskt perspektiv: En nationell rapport om olagligt arbete
Studien ”Illegal employment of third-country nationals: 2017–2022 situation analysis” har genomförts i 21 av EMN:s medlemsländer. Förutom den europeiska jämförande studien publiceras även den svenska nationella rapporten. Den belyser både konkreta åtgärder och kvarstående utmaningar för att bekämpa olagligt arbete. Informationskampanjer, förstärkt myndighetssamverkan, ökade oanmälda kontroller och fördubblade böter mot arbetsgivare är bland åtgärderna som vidtagits i Sverige. Arbetet som inleddes 2017 fortsätter.
2025-04-02
Olagligt arbete i fokus: Ny EMN-studie granskar perioden 2017–2022
Olagligt arbete är en komplex fråga som påverkar flera områden, inklusive migration, arbetsmarknad och exploatering av arbetskraft (människohandel). Trots lagstiftningsändringar och ökade insatser i många av EMN:s medlemsländer, som förbättrade kontroller och sanktioner, kvarstår stora utmaningar. I Sverige pågår ett aktivt arbete genom myndighetssamverkan sedan 2017, som syftar till att bekämpa arbetsmarknadskriminalitet ur ett bredare perspektiv.
2025-04-02
EMN Inform om hantering av biometriska uppgifter
EMN publikationen ”Processing the biometric data of third country nationals” undersöker nationell lagstiftning och praxis gällande inhämtande, lagring och hantering av biometrisk data från tredjelandsmedborgare. Den jämförande rapporten ger en översikt över hur 27 av EMN:s medlems- och observatörsländer hanterar biometrisk data. I Sverige skiljer sig hanteringen av biometrisk data åt beroende på vilken typ av ärende det gäller.
2025-03-26
Ett år med den nya biståndsagendan: Hur kopplar vi samman migration och utveckling?
Det är ett ganska nytt grepp att koppla samman migration och utveckling i Sverige. EMN Sverige, Delegationen för migrationsstudier (DELMI) och Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) arrangerade ett rundabordssamtal för att diskutera vilka insatser som behövs för att migration och utveckling ska kunna sammanlänkas i praktiken. Erfarenhetsutbyte från andra EU-länder och lägesbilden i Sverige var i fokus under dagen.
2025-03-26
EMN Inform om sambandet mellan migration och utveckling
EMN Informen ”Migration and Development Cooperation” belyser sambandet mellan migration och utveckling och hur EMN:s medlemsländer och Serbien hanterar frågan. Rapporten fokuserar på områden såsom att motverka irreguljär migration, förbättra migrationsstyrning, skapa möjligheter för regelbundna migrationsvägar och engagera diasporor. Sverige gör särskilda framsteg genom bilaterala samarbeten, förstärkt myndighetssamverkan, samt en ny agenda för utvecklingsbistånd. I den nya strategin integreras migrationspolitiken närmare med utvecklingssamarbetet, samt specifika geografiska prioriteringar pekas ut.
2025-03-07
EMN Sverige och Svenska Röda Korset stod värd för konferens om identifiering av offer för tortyr och omänsklig behandling
Identifiering av offer för tortyr och omänsklig behandling i asylprocessen är en stor och komplex fråga som kräver breda samarbetsformer i tidigt skede. En viss flexibilitet, migrationspolitik i förändring och kunskapshöjande insatser i alla delar av asylprocessen var bara några av ämnen som diskuterades brett på en konferens som EMN Sverige anordnade tillsammans med Svenska Röda Korset.
2025-03-07
EMN Inform: Identifiering av tortyroffer inom internationellt skydd och massflykt
Det Europeiska Migrationsnätverkets (EMN) Inform "Practices and challenges in identifying victims of torture and/or ill-treatment in the context of international and temporary protection" har tagits fram i samarbete med Röda Korsets EU-kontor och Svenska Röda Korset. Rapporten jämför processer, skyddsåtgärder och vägledningar vid begäran om dokumentation vid tortyrskadeutredningar inom ramen för internationellt och tillfälligt skydd. Den lyfter även fram utmaningar och goda exempel, med ett särskilt fokus på Sveriges anpassade vägledning på området.
2024-12-16
EMN Inform om samhällsorientering för tredjelandsmedborgare
EMN-OECD publikationen ” Implementation of measures for civic training as an important tool for integration of third-country nationals” fokuserar på samhällsintroduktion för tredjelandsmedborgare. Samhällsorientering spelar en viktig roll för att integrera tredjelandsmedborgare eftersom kurserna erbjuder kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna delta i samhället såväl socialt och kulturellt som politiskt. EMN rapporten innehåller information och exempel på hur samhällsorientering organiseras och erbjuds i 25 EMN medlems- och observatörsländer.
2024-12-02
EMN-OECD Inform om migrationens diplomati
EMN-OECD publikationen ”Migration Diplomacy: an analysis of policy approaches and instruments” undersöker hur migrationens diplomati främjar samarbeten mellan länder för att hantera internationell migration. Publikationen lyfter fram goda exempel, utmaningar och effekter förknippade med diplomati inom migrationsområdet och de olika instrument som används.
2024-11-13
EMN Inform om styrningsmodeller för boende för asylsökande
Denna senaste EMN Inform har titeln ”Governing accommodation of international protection applicants”. Boende för asylsökande är en gemensam utmaning för alla länder. Varierande antal sökande över tid, begränsad kapacitet för boende och hänsyn till (lokal)samhället är exempel på omständigheter som gör att det krävs en effektiv styrning av boendet. Enligt EU:s mottagningsdirektiv ska medlemsländerna säkerställa att boenden har en tillräcklig levnadsstandard även om antalet sökande som kommer är svårt att förutse.
2024-11-05
Nordmakedonien ingår nu i EMN
EMN (Europeiska Migrationsnätverket) växer och ytterligare ett land på Västra Balkan är nu en del av nätverket.
2024-10-21
Nya språk i EMN:s Glossary
EU-språket kroatiska finns nu i ordlistan. EMN har under senare år fått flera nya observatörsländer och det betyder också att flera språk tillkommer utöver EU-språken. Armeniska är nu nytt språk.
2024-06-04
Prenumerera på nyheter från EMN
Du vet väl att du kan prenumerera på nyheter och information från EMN?
2024-05-24
EMN Inform om situationen på arbetsmarknaden för ukrainare med tillfälligt skydd
Denna senaste EMN Inform med titeln “Labour market integration of beneficiaries of temporary protection from Ukraine” analyserar utvecklingen i fråga om sysselsättning, politiska prioriteringar och åtgärder med syfte att underlätta arbetsmarknadsinträdet för ukrainare i 24 EMN-länder.
2024-04-25
EMN Inform om familjeåterförening för skyddsbehövande
EMN Inform on Family reunification for beneficiaries of international protection kartlägger regelverk och praxis för familjeåterförening för flyktingar och andra skyddsbehövande (i Sverige alternativt skyddsbehövande) i 25 EMN-länder.
2024-04-10
EMN Luxembourg Inform om godmanskap för ensamkommande barn
EMN Luxembourg har tagit fram denna inform med den engelska titeln ”Guardianship of unaccompanied minors”. En EMN Inform är en komparativ mindre studie om ett begränsat ämnesområde.
2024-01-17
”Ord om migration” i ny upplaga
EMN-foldern har uppdaterats och aktualiserats.
2023-10-16
EMN-studie om asylsökandes integration på arbetsmarknaden
Studien "Integration of applicants for international protection in the labour market" tittar närmare på lagstiftning och policy inom EMN-länderna på det här området. Den ger även en översikt över vilka myndigheter och andra aktörer som är ansvariga för åtgärder. Studien diskuterar också utmaningar och goda exempel som identifierats.
2023-09-05
Årsrapport om migration och asyl för 2022
EMN har publicerat den årliga migrationsrapporten för 2022 (del I). Rapporten ger en bred överblick över utvecklingen inom migration och asyl i EU. Rapporten belyser även trender inom asyl och migration och tar upp ny lagstiftning, ny praxis och statistik.
2023-08-11
Nya språk i EMN:s Glossary
EMN har under senare år fått flera nya observatörsländer och det betyder också att flera språk tillkommer i ordlistan utöver EU-språken. Georgiska och ukrainska är nu nya språk.