I år firar Sverige 30 år i EU – tre decennier präglade av både möjligheter och utmaningar. Det är inte det enda jubileum vi firar – EMN Sverige med hemvist hos Migrationsverket – fyller 17 år. Vårt medlemskap i EMN har sammanfallit med globala och humanitära kriser som har påverkat migrationsområdet. I den här längre artikeln belyser vi hur EMN:s arbete har bidragit till en mer evidensbaserad migrationspolitik och hur svenska insatser har främjat effektivare beslutsfattande.
Illustration: Regeringskansliet.
I sjutton utav trettio år av svenskt EU:s medlemskap har vi varit aktiva medlemmar i det Europeiska migrationsnätverket (EMN). EMN inrättades år 2008 genom Europeiska Rådets beslut och med nationella kontaktpunkter i medlemsländerna (utom Danmark). Idag är Norge, Georgien, Moldavien, Ukraina, Montenegro, Armenien, Serbien och Nordmakedonien observatörsländer. Med målsättning att stödja utformningen av den Europeiska unionens migrationspolitik har EMN i uppdrag att tillhandahålla medlemsländerna och EU-institutionerna med aktuell, objektiv, tillförlitlig och jämförbar information om migrations- och asylfrågor. EU-kommissionen koordinerar arbetet centralt.
År 2017 visade en Eurobarometerundersökning att invandring var den viktigaste frågan för EU-medborgarna. Det sammanföll med den stora humanitära krisen till följd av Syrienkriget och andra konflikter. Den kraftiga ökningen av migranter krävde snabba anpassningar inom gränsförvaltning, asylprocesser och integration. EMN erbjöd unik information av hög kvalité och bidrog med snabb och relevant kunskap om hur medlemsländerna anpassade sin politik för att hantera migrationsströmmarna.
Här samlar vi ett urval av konkreta insatser och deras påverkan.
Sverige har använt sig av EMN:s ad-hoc-frågor för att snabbt samla information om specifika ämnen. Nationella rapporter och europeiska jämförande underlag har bidragit till statliga utredningar och förslag till riksdagsutskott.
Perioden präglades av globala kriser. EMN reagerade snabbt med värdefull informationsinsamling under Covid-19-pandemin och vid aktiveringen av massflyktsdirektivet efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022.
Vissa ämnen i EMN-publikationer har studerats på nytt i uppföljande studier som gett fördjupad kunskap och bättre beredskap vid migrationsströmmar. Totalt har 23 studier, 31 informs och 394 ad-hoc frågor publicerats samt 24 EU-evenemang och 134 nationella konferenser genomförts för att fördjupa kunskapen i aktuella migrationsfrågor. År 2022 publicerades EMN-OECD publikationen ”The Use of Digitalisation i and Artifiical Intelligence in Migration Management” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
År 2022 lämnade Sverige ämnesförslag som ledde till publiceringen av två jämförande EMN-informs år 2023:
Sverige har även använt insikterna i EMN-studien ”Comparative overview of national statuses in the EU and Norway”. Underlag från studien sammanfattades i en slutrapport för en riksdagsutredning i syfte att förbereda nationella lagförslag om Sveriges framtida migrationspolitik.
EMN:s arbetsgrupper spelar en avgörande roll för beslutsfattare både på nationell och europeisk nivå. Det förstärkta samarbetet med EU-byråer lyfts fram, likaså stödet från EMN:s medlems- och observatörsländer i arbetet med prognoser för framtida migrationsströmmar. EMN citerades i den nya förordningen för asyl- och migrationshantering och Eurostats statistik om migration görs tillgänglig genom EMN:s årliga rapport: ”Annual Report on Migration and Asylum”.
Sverige fortsätter arbetet med att koppla samman migration och bistånd, samtidigt som EMN Sverige bidrar med insikter om digital tillgänglighet i e-tjänster inom migration. Under 2025 planeras en gemensam översättning till svenska av EMN Glossary i samarbete med EMN Finland.
EMN Sverige fortsätter att bidra till migrationsarbetet genom att samla komparativ europeisk information och erfarenheter för att säkerställa en evidensbaserad migrationspolitik i en tid av förändring.
EMN-publikationer år 2024. Illustration: EMN.
*EMN-publikationer är sökbara fram till 2021. Om du söker en arkiverad publikation, vänligen skicka en förfråga till emn@migrationsverket.se.