Till EMN:s startsida
EU
Till Migrationsverkets webbplats

Sverige 30 år i EU: EMN:s bidrag till en gemensam migrationspolitik

I år firar Sverige 30 år i EU – tre decennier präglade av både möjligheter och utmaningar. Det är inte det enda jubileum vi firar – EMN Sverige med hemvist hos Migrationsverket – fyller 17 år. Vårt medlemskap i EMN har sammanfallit med globala och humanitära kriser som har påverkat migrationsområdet. I den här längre artikeln belyser vi hur EMN:s arbete har bidragit till en mer evidensbaserad migrationspolitik och hur svenska insatser har främjat effektivare beslutsfattande.

Sverige i EU 30 år.

Illustration: Regeringskansliet.

Bakgrund

I sjutton utav trettio år av svenskt EU:s medlemskap har vi varit aktiva medlemmar i det Europeiska migrationsnätverket (EMN). EMN inrättades år 2008 genom Europeiska Rådets beslut och med nationella kontaktpunkter i medlemsländerna (utom Danmark). Idag är Norge, Georgien, Moldavien, Ukraina, Montenegro, Armenien, Serbien och Nordmakedonien observatörsländer. Med målsättning att stödja utformningen av den Europeiska unionens migrationspolitik har EMN i uppdrag att tillhandahålla medlemsländerna och EU-institutionerna med aktuell, objektiv, tillförlitlig och jämförbar information om migrations- och asylfrågor. EU-kommissionen koordinerar arbetet centralt.

Första decenniet: Invandring i fokus på EU:s agenda

År 2017 visade en Eurobarometerundersökning att invandring var den viktigaste frågan för EU-medborgarna. Det sammanföll med den stora humanitära krisen till följd av Syrienkriget och andra konflikter. Den kraftiga ökningen av migranter krävde snabba anpassningar inom gränsförvaltning, asylprocesser och integration. EMN erbjöd unik information av hög kvalité och bidrog med snabb och relevant kunskap om hur medlemsländerna anpassade sin politik för att hantera migrationsströmmarna.

Här samlar vi ett urval av konkreta insatser och deras påverkan.

  • Reformerad asyl-och migrationspolitik – De jämförande EMN-studierna och ad hoc-frågorna har gett värdefullt underlag till förslaget om att reformera EU:s asylsystem för en mer effektiv gemensam politik.
  • EMN Return Expert Group (REG) – Frågan om frivilligt återvändande har ökat i betydelse och år 2014 inrättades EMN:s arbetsgrupp för återvändande som plattform för samarbete och erfarenhetsutbyte. År 2018 publicerades studien “The effectiveness of return in EU Member States”, med analys av hur medlemsländerna följt EU:s rekommendationer för att genomföra Återvändandedirektivet effektivt.

Sverige i fokus: Ensamkommande barn och arbetslivskriminalitet

Sverige har använt sig av EMN:s ad-hoc-frågor för att snabbt samla information om specifika ämnen. Nationella rapporter och europeiska jämförande underlag har bidragit till statliga utredningar och förslag till riksdagsutskott.

  • Ensamkommande barn – Mellan 2008 och 2017 var Sverige det land med näst flest ensamkommande barn som sökte asyl i EU – totalt 61 300. Dessa barn utgjorde 12% av det totala antalet asylsökande i landet under denna period. Insikter om gemensamma lösningar har samlats i EMN-studien "Policies, practices and data on unaccompanied minors in the EU Member States and Norway".
  • Arbetslivskriminalitet – År 2017 publicerades EMN-studien "Illegal employment of third-country nationals in the European Union", samtidigt som ett lagstiftningsarbete inleddes för att ge Polisen ett tydligare mandat att bekämpa arbetslivskriminalitet. Arbetet med förstärkt myndighetssamverkan fortsätter.
  • Underlag till riksdagsutskott – Förslag lämnades om lagstiftning för uppehållstillstånd vid hinder för verkställighet av återvändande, samt för att vidta åtgärder för identitetskontroll av utlänningar och för att motverka missbruk av resehandlingar och uppehållstillstånd.

Krisåren 2018-2022: Covid-19-pandemin och massflyktsdirektivet

Perioden präglades av globala kriser. EMN reagerade snabbt med värdefull informationsinsamling under Covid-19-pandemin och vid aktiveringen av massflyktsdirektivet efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022.

Vissa ämnen i EMN-publikationer har studerats på nytt i uppföljande studier som gett fördjupad kunskap och bättre beredskap vid migrationsströmmar. Totalt har 23 studier, 31 informs och 394 ad-hoc frågor publicerats samt 24 EU-evenemang och 134 nationella konferenser genomförts för att fördjupa kunskapen i aktuella migrationsfrågor. År 2022 publicerades EMN-OECD publikationen ”The Use of Digitalisation i and Artifiical Intelligence in Migration Management” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

  • Erfarenhetsutbyte kring dataskydd – Redan år 2020 började EMN anordna evenemang kring dataskydd inom återvändandeområdet. Arbetet fortsätter.
  • Förstärkt samarbete med OECD och Världsbanken – År 2021 stärktes EMN:s kapacitet att möta behov på policyområdet genom nya samarbeten.
  • EU:s talangpool pilot – År 2022 fick EMN i uppdrag att stödja EU:s talangpool. En arbetsgrupp bildades inom EMN för att bidra till lanseringen av ett online jobbsökningsverktyg på EURES-portalen (den europeiska Platsbanken) i syfte att hjälpa personer med tillfälligt skydd att hitta arbete inom EU.
  • EMN Destination Europe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Ett interaktivt utbildningsverktyg har utvecklats för att öka kunskapen bland unga om aktuella migrations- och integrationsfrågor.

Sverige i fokus: Klimatförändringar och framtidens migration

År 2022 lämnade Sverige ämnesförslag som ledde till publiceringen av två jämförande EMN-informs år 2023:

Sverige har även använt insikterna i EMN-studien ”Comparative overview of national statuses in the EU and Norway”. Underlag från studien sammanfattades i en slutrapport för en riksdagsutredning i syfte att förbereda nationella lagförslag om Sveriges framtida migrationspolitik.

2023-2025: 15-årsjubileum och utökat samarbete med EU-byråer

EMN:s arbetsgrupper spelar en avgörande roll för beslutsfattare både på nationell och europeisk nivå. Det förstärkta samarbetet med EU-byråer lyfts fram, likaså stödet från EMN:s medlems- och observatörsländer i arbetet med prognoser för framtida migrationsströmmar. EMN citerades i den nya förordningen för asyl- och migrationshantering och Eurostats statistik om migration görs tillgänglig genom EMN:s årliga rapport: ”Annual Report on Migration and Asylum”.

  • EU:s migrations- och asylpakt och massflyktdirektivet – Under 2023 fortsatte EMN att möta de aktuella informationsbehoven och samlade underlag för implementeringen av EU:s migrations- och asylpakt samt publicerade aktuella studier om tillämpningen av massflyktsdirektivet.
  • EMN Glossary Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Verktyget uppdateras kontinuerligt med översättningar till andra språk samt nya ord och begrepp inom migrationsområdet. Det finns även EMN Glossary App som utvecklats kontinuerligt.
  • Nya observatörsländer – År 2022 blir Ukraina, Montenegro och Armenien nya observatörsländer. Serbien och Nordmakedonien ansluter sig 2023, respektive 2024. Albanien blir observatörsland inom kort.

Sverige i fokus: Insatser i brytningstid

Sverige fortsätter arbetet med att koppla samman migration och bistånd, samtidigt som EMN Sverige bidrar med insikter om digital tillgänglighet i e-tjänster inom migration. Under 2025 planeras en gemensam översättning till svenska av EMN Glossary i samarbete med EMN Finland.

  • EMN-konferens under Sveriges EU-ordförandeskap – I maj 2023 anordnade EMN Sverige konferensen "Displacement and migration related to disasters, climate change and environmental degradation". Evenemanget samlade nationella och internationella aktörer för att diskutera klimatförändringarnas inverkan på globala migrationsströmmar.
  • EMN Inform "Migration and Development Cooperation" – EMN Sverige tillsammans med Belgien ledde arbetsgruppen för denna rapport. Ett flertal rundabordssamtal organiserades av EMN Sverige tillsammans med Delegationen för migrationsstudier (DELMI) och Expertgruppen för biståndsanalys (EBA).
  • EMN Inform "Bridging the Digital Divide- Challenges and Opportunities in the Use of Digital Services in Legal Migration Procedures" – Sverige leder arbetsgruppen för denna rapport som syftar till att höja kunskapen om digital tillgänglighet.
  • EMN Inform "Practices and Challenges in Identifying Victims of Torture and/or Ill-treatment in the Context of International and Temporary Protection" – Rapporten togs fram i samarbete med Röda Korsets EU-kontor och Svenska Röda Korset. EMN Sverige anordnade en nationell konferens i frågan.

EMN Sverige fortsätter att bidra till migrationsarbetet genom att samla komparativ europeisk information och erfarenheter för att säkerställa en evidensbaserad migrationspolitik i en tid av förändring.

Illustration över EMN-publikationer år 2024.Förstora bilden

EMN-publikationer år 2024. Illustration: EMN.

Mer information

*EMN-publikationer är sökbara fram till 2021. Om du söker en arkiverad publikation, vänligen skicka en förfråga till emn@migrationsverket.se.