Till EMN:s startsida
EU
Till Migrationsverkets webbplats

EMN Inform om sambandet mellan migration och utveckling

EMN Informen ”Migration and Development Cooperation” belyser sambandet mellan migration och utveckling och hur EMN:s medlemsländer och Serbien hanterar frågan. Rapporten fokuserar på områden såsom att motverka irreguljär migration, förbättra migrationsstyrning, skapa möjligheter för regelbundna migrationsvägar och engagera diasporor. Sverige gör särskilda framsteg genom bilaterala samarbeten, förstärkt myndighetssamverkan, samt en ny agenda för utvecklingsbistånd. I den nya strategin integreras migrationspolitiken närmare med utvecklingssamarbetet, samt specifika geografiska prioriteringar pekas ut.

Sexton av EMN:s medlemsländer har genomfört program inom denna ram, med både nationell och EU-finansiering. Endast Österrike, Belgien, Tyskland, Frankrike och Nederländerna har dock särskilda mekanismer för att övervaka och utvärdera sina insatser på detta område. Trots ett ökande intresse på både EU- och internationell nivå saknas fortfarande en omfattande kartläggning av nationella policyer.

Under Sveriges EU-ordförandeskap 2023 antogs den nya migrations- och asylpakten, som lyfte fram sambandet mellan migration och utveckling som en viktig faktor för att skapa stabila samhällen. Länder som Belgien, Tyskland och Italien betonar vikten av att involvera migranter, diasporor och partnerländer i utformningen av program. Belgien främjar särskilt Global Skill Partnership-modellen i detta sammanhang.

Lägesbild i Sverige

I december 2023 presenterade Sverige en ny agenda för utvecklingsbistånd, där migrationspolitiken integreras närmare med utvecklingssamarbetet, samt specifika geografiska prioriteringar pekas ut. Sveriges strategier fokuserar på förbättrad migrationsstyrning, etablering av regelbundna migrationsvägar, frivilligt återvändande och hållbar återintegrering.

Trots dessa insatser finns det fortfarande utmaningar, så som samordning, finansiering och enighet kring vissa politiska frågor. Sverige engagerar sig aktivt i bilateralt och regionalt utvecklingssamarbete och arbetar för att förbättra dialogen mellan Migrationsverket och Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida). Länderna har ett gemensamt mål att effektivt samordna sina migrations- och utvecklingsstrategier för att hantera dessa utmaningar.

Mer information