Till EMN:s startsida
EU
Till Migrationsverkets webbplats

Ett år med den nya biståndsagendan: Hur kopplar vi samman migration och utveckling?

Det är ett ganska nytt grepp att koppla samman migration och utveckling i Sverige. EMN Sverige, Delegationen för migrationsstudier (DELMI) och Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) arrangerade ett rundabordssamtal för att diskutera vilka insatser som behövs för att migration och utveckling ska kunna sammanlänkas i praktiken. Erfarenhetsutbyte från andra EU-länder och lägesbilden i Sverige var i fokus under dagen.

Ett ökat intresse för samverkan inom bistånds-och utvecklingsområdet ledde till en andra aktivitet den 13 mars 2025. Representanter från EMN Sverige, DELMI, EBA, Migrationsverket, Justitiedepartementet, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida), samt Utrikesdepartementet samlades för att utvidga perspektivet i frågan. Workshoppen är en fortsättning på ett tidigare rundabordssamtal som anordnades i december 2024 till följd av en ny strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom migration, återvändande och frivillig återvandring.

Bild på en man som hälsar välkomna.

Hugo Rickberg från EMN Sverige.

Europeisk utblick

Vad innebär ett närmare samarbete mellan migration och utveckling och vilka lärdomar kan vi dra från andra europeiska länder – Danmark, Tyskland och Belgien - med erfarenheter inom bistånds- och migrationsområdet. Dessa tre länder har kommit längre i den sammanlänkning som Sverige nu genomgår.

Migrationspolitiken i Danmark har länge kännetecknats av det övergripande målet att minska migration. Olika slags resurser – projektfinansiering från internationella organisationer samt statliga anslag – utgör grunden till den reformerade portföljen inom bistånds- och migrationspolitiken. Utmaningar har identifierats, utvärderingar och uppföljningar kommer att fortsätta fram till 2029. Sammanfattningsvis, har Danmark en ambition om ökat inflytande och aktivt engagemang i biståndssamarbetet vid finansieringen av projekt i partnerskap med de stora internationella organisationerna, såsom International Organization of Migration (IOM) och International Centre for Migration Policy Development (ICMPD).

I Tysklands tidigare återintegreringsprogram (2017-2023) låg fokus på arbetsmarknadsintegration i hemlandet genom rådgivning, yrkesutbildningar och kompetensutveckling, inklusive stöd till entreprenörskap för de som återvände. Idag tillämpas ett så kallat ”europeiskt tillvägagångsätt” och Tyskland driver insatser genom ett brett nätverk av aktörer från bl.a. offentlig sektor, näringslivet, diasporagrupper, internationella organisationer.

Den belgiska strategin för återvändande och återintegration fokuserar på att skapa hållbara lösningar. Återintegrationen behöver inte nödvändigtvis vara fortsättningen på ett frivilligt återvändande, därför är en effektiv samverkan så viktigt. Regionen Flandern har lyfts fram som ett gott exempel för sina insatser att involvera egenföretagare i arbetet att koppla samman diasporor och arbetskraftsrörlighet i ett bredare perspektiv.

Gruppdiskussioner

Deltagarna diskuterade i olika grupper, bland annat vilka synergier som finns mellan migrations-och biståndspolitiken i syfte att uppfylla de nya målen för området. Under samtalen betonades vikten av erfarenhetsutbyte och samverkan för att främja utveckling både nationellt och i samarbetsländerna.

Bild på människor som samtalar.

Frågestund under rundabordssamtalet.

Förändringsteorier – Temat här var hur insatser ska kunna leda till önskat resultat. Här behövs förmodligen olika teorier formuleras som i sin tur kopplas till olika migrations-och utvecklingspolitiska mål utifrån geografiska och kort-såväl som långsiktiga perspektiv.

Samverkan – Svenska myndigheter och andra aktörer behöver hitta bättre former för samverkan vilket skulle underlätta vid delning av information och erfarenhetsutbyte. Samverkan behöver ske med ett konkret syfte för att ge ett effektivt resultat.

Ägandeskapet i den nya biståndsagendan är viktigt. Särskilt i den lokala förankringen vid kapacitetsbyggande i tredjeland vid återvändande och återintegrering.

Bild på kommunikationsmaterial.

Rapporter och kommunikationsmaterial.

Bilder på logotyper.