EMN publikationen ”Processing the biometric data of third country nationals” undersöker nationell lagstiftning och praxis gällande inhämtande, lagring och hantering av biometrisk data från tredjelandsmedborgare. Den jämförande rapporten ger en översikt över hur 27 av EMN:s medlems- och observatörsländer hanterar biometrisk data. I Sverige skiljer sig hanteringen av biometrisk data åt beroende på vilken typ av ärende det gäller.
Biometriska uppgifter inkluderar personlig information som erhållits genom tekniska processer relaterade till fysiska, fysiologiska eller beteendemässiga egenskaper hos individer. Detta möjliggör identifiering och verifiering av en person med till exempel ansiktsbild och fingeravtryck.
Det vanligaste skälet för att samla in biometrisk data är att fastställa och verifiera en individs identitet eller för att verifiera äktheten av ett resedokument. De flesta av de svarande länderna uppger att man sparar biometrisk data i ett nationellt register. I vissa länder är det tillåtet att använda uppgifter som samlats in i migrationsprocesser för andra syften, t.ex. i säkerhetssyfte eller för brottsbekämpning. I samtliga dessa fall är användningen dock reglerad med olika integritets- och datasskyddsåtgärder.
Biometriska uppgifter samlas vanligtvis in från personer som ansöker om internationellt skydd, personer som ansöker om viseringar för längre vistelse eller uppehållstillstånd och personer som ansöker om visering för kortare vistelse. Det är inte lika vanligt att länderna samlar in biometrisk data i samband med återvändande eller vid gränspassage. Det vanligaste är att länderna samlar in fingeravtryck och ansiktsbild.
I Sverige skiljer sig hanteringen av biometrisk data åt beroende på vilken typ av ärende det gäller. I ärenden som gäller internationellt skydd upptas fingeravtryck och ansiktsbild i enlighet med Eurodac-regelverket. I enlighet med nationell lagstiftning lagras biometriska uppgifter i vissa delar av migrationsprocessen i ett nationellt register.
I viseringsärenden för kortare vistelse upptas fingeravtryck och ansiktsbild och lagras i Informationssystemet för viseringar (VIS) i enlighet med regelverket i VIS-förordningen. Ansiktsfoto lagras nationellt, men inte fingeravtryck.
Åldersgränsen vid insamling av uppgifter varierar beroende av vilket ärende det gäller. Vid ansökningar om internationellt skydd gäller 14-årsgräns, medan vid viseringar för kortare eller längre vistelse, samt uppehållstillstånd, främlingspass och resehandlingar är åldersgränsen 6 år.
PDF: EMN Inform om hantering av biometriska uppgifter Pdf, 1 MB.