Läs den europeiska rapporten på engelska i sin helhet: EMN inform: New and innovative ways to attract foreign talents in the EU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ta del av EU-kommissionens pressmeddelande på engelska gällande rapporten: New joint EMN–OECD inform explores innovative strategies to attract foreign talent in the EU - European Commission Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
EMN rapporten “New and Innovative Ways to Attract Foreign Talents in the EU” ger en översikt över nya och innovativa initiativ för talangattraktion. Tjugoen av EMN:s medlemsländer samt utvalda OECD-länder (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) har beskrivit vilka konkreta insatser de använder sig av för att attrahera personer med spetskompetens från tredjeländer till EU:s arbetsmarknad. Studieperioden omfattar januari 2021-mars 2024. Det finns fortfarande betydande skillnader i såväl politik som i praxis när det gäller hur EMN:s medlems- och observatörsländer och OECD-länder arbetar med frågan om talangattraktion. Som en del av åtgärderna, fördelas EU-finansiering genom olika program – till exempel genom "talangpartnerskap" i syfte att locka arbetskraft från länder utanför EU. Det blir även lättare för högutbildade att flytta inom EU med förändringarna i det nya blåkortsdirektivet. I Sverige pågår bland annat ett myndighetsgemensamt regeringsuppdrag som syftar till att göra landet till en attraktiv destination för högutbildade specialister.
Läs den europeiska rapporten på engelska i sin helhet: Illegal employment of third-country nationals: 2017–2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs den nationella rapporten på engelska i sin helhet på EU-kommissionens webbplats. Illegal employment of third-country nationals: 2017–2022 situation analysis – National Report Sweden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Studien “Illegal employment of third-country nationals: 2017-2022” fokuserar på insatser mot olagligt arbete bland tredjelandsmedborgare och personer med tillfälligt skydd enligt massflyktdirektivet i EMN:s medlemsländer. Rapporten ger en inblick i utvecklingen under perioden 2017–2022 med lagstiftningsändringar och konkreta åtgärder. Den jämförande studien utgår ifrån EU-gemensam lagstiftning, särskilt EU:s Sanktionsdirektiv. I samband med studien har det tagits fram en nationell rapport. Förstärkt myndighetssamverkan i Sverige pågår sedan 2017 som syftar till att bekämpa arbetsmarknadskriminalitet ur ett bredare perspektiv.
EMN publikationen ”Processing the biometric data of third country nationals” undersöker nationell lagstiftning och praxis gällande inhämtande och hantering av biometrisk data från tredjelandsmedborgare. Syftet med den jämförande rapporten är att öka förståelsen för hur den nationella lagstiftningen och den praktiska hanteringen av biometrisk data ser ut i EMN:s medlems- och observatörsländer. I Sverige skiljer sig hanteringen av biometrisk data åt beroende på vilken typ av ärende det gäller. I ärenden som gäller internationellt skydd samlas ansiktsbild och fingeravtryck in med stöd av Eurodac-förordningen. I viseringsärenden för kortare vistelse upptas ansiktsbild och fingeravtryck med stöd av VIS-förordningen och lagras i Informationssystemet för viseringar (VIS). Åldersgränsen för insamling av uppgifter varierar också beroende på vilken typ av ärende det gäller.