Till EMN:s startsida
EU
Till Migrationsverkets webbplats

EMN Inform om styrningsmodeller för boende för asylsökande

Denna senaste EMN Inform har titeln ”Governing accommodation of international protection applicants”. Boende för asylsökande är en gemensam utmaning för alla länder. Varierande antal sökande över tid, begränsad kapacitet för boende och hänsyn till (lokal)samhället är exempel på omständigheter som gör att det krävs en effektiv styrning av boendet. Enligt EU:s mottagningsdirektiv ska medlemsländerna säkerställa att boenden har en tillräcklig levnadsstandard även om antalet sökande som kommer är svårt att förutse.

Rapporten omfattar information från 27 EMN-länder. Den visar bland annat att de flesta länder har en central myndighet som är ansvarig för mottagandet av asylsökande. Ofta leds mottagandet från regeringskansli (inrikesministerium) eller en särskild myndighet (migrationsmyndighet).

Samtidigt har flera länder en styrningsmodell där ansvaret är delat mellan nationella, regionala och lokala myndigheter. Tyskland står ut som det enda land som har en helt decentraliserad modell.

Osäkerheten om när och hur många asylsökande som kommer att anlända kräver olika former av beredskapsplanering. Majoriteten av EMN-länderna har en sådan planering för att kunna möta plötsliga ökningar av efterfrågan på boende. Dessa planer är ofta framtagna tillsammans av flera olika intressenter, till exempel regeringskanslier, frivilligorganisationer och privata utförare.

Enligt EU:s mottagandedirektiv (artikel 32) ska varje medlemsland lämna in en beredskapsplan till EU:s asylbyrå (EUAA) till april 2025.

Att ha rätt nivå på personal på mottagningsenheter och boenden är en av utmaningarna för länderna. De som arbetar inom området är från olika håll, till exempel statsanställda, frivilligorganisationer och/eller specialiserade myndigheter. Mottagningssystemen finansieras vanligen genom statsbudgeten, och i vissa fall genom inslag av EU-finansiering. AMIF (Asylum, Migration, and Integration Fund) har spelat en viktig roll i att stödja medlemsländernas åtgärder för att förbättra boendet.

Läs mer och ladda ner publikationen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.