Rapporten beskriver bland annat de olika sätten att bli medborgare i Sverige, medborgarskapets eventuella betydelse för integration och arbetsmarknadsinträde och den senaste offentliga- och politiska debatten om medborgarskap.
Kortrapporterna sammanfattar resultat och slutsatser från syntesrapporten om medborgarskap i EU-länderna och Norge.
Denna jämförande EMN-studie är baserad på nationella rapporter från 25 EU-medlemsstater samt Norge. Den behandlar bland annat regelverken för medborgarskap, hur ansökningsförfarandena ser ut, vilka krav som ställs för att bli medborgare, vilka rättigheter och skyldigheter medborgarskapet har och om dubbelt medborgarskap tillåts. Den tittar även på medborgarskapets eventuella betydelse för integration och redovisar jämförbar statistik från länderna.
Rapporten beskriver det svenska regelverket för att attrahera, ta emot och bibehålla startup-företagare och innovativa entreprenörer från tredje land.
Kortrapporterna sammanfattar resultat och slutsatser från syntesrapporten om startupföretagare och innovativa entreprenörer.
Rapporten visar och jämför regelverken i medlemsstaterna för att ta emot och attrahera startup-företagare och innovativa entreprenörer från tredje land. Den ger även en översikt över näringslivsklimatet för innovativt nyföretagande, särskilt ekosystemen för startups, och över hur medlemsstater kan arbeta med att skapa förutsättningar för att startupföretagare från tredje land stannar i medlemsländerna.
EMN rapporten beskriver vilka nationella skyddsgrunder som finns förutom de EU harmoniserade skyddsgrunderna, ansökanförfarandet samt vilka rättigheter som följer vid beviljat tillstånd. Den speglar utvecklingen i Sverige under perioden 2010-2018 då två olika situationer framträder, den före och den efter 2016 då lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd fick laga kraft.
En sammanfattning presenteras av resultat och slutsatser från syntesrapporten om nationella skyddsgrunder inom EU plus Norge. EMN Flash sammanfattar studien på en sida medan EMN Inform ger en något utförligare sammanfattning på sex sidor.
En jämförande EMN studie baserad på nationella rapporter från 25 medlemsstater plus Norge med syfta att belysa vilka nationella skyddsgrunder som finns, hur ansökningsförfarandet ser ut och vilka rättigheter som ges vid beviljat tillstånd i förhållande till EU harmoniserade skyddsgrunder under perioden 2010-2018. Syntesrapporten uppdaterar EMN studien från 2010 i samma ämne.